گیاهِ جادویی، از صنایع غذایی تا بهداشت و درمان
رسول سرلک متولد 1358 از شهرستان خمین 5 سال است که در حوزه کشت گیاهان دارویی به صورت تخصصی روی گیاه آلوئهورا در حال فعالیت است و سه مجموعه را راهاندازی و گسترش داده است که در این رابطه با او گفتگویی ترتیب دادیم:
چطور شد که به فکر احداث گلخانه افتادید و در این زمینه کارآفرینی کردید؟
حدود یک سال و نیم الی دو سال در این رابطه تحقیق کردم. در ابتدا ایدههای مختلفی بود که میخواستیم انجام بدهیم و از هر کدام طرحی را جمعآوری کرده بودم که با کمترین سرمایه و تضمینی برای بازگشت سرمایه و سوددهی داشته باشد و در منطقه نباشد. که این گیاه به خاطر موارد بهتری که دارد شروع به کشت کردیم.
در کشت آلوئهورا به این نکته رسیدم که این گیاه به خاطر اینکه آفت و ریسک ندارد، یعنی صددرصد سرمایه برگشت داده میشود و موارد خودش را دارد؛ مثلاً گیاه را دیرتر هم برداشت کنید مشکلی برای محصول به وجود نمیآید و البته پرمغزتر و سوددهی بیشتری هم دارد و میتوانید صبر کنید و بارتان را نگه دارید تا یک ماه دو ماه هیچ مسئله خاصی برایش اتفاق نمیافتد. آلوئهورا گیاهی است که شما از نفروختن آن سود میکنید.
مهندسی کشاورزی خواندید یا رشته تحصیلی دیگری خواندید؟
نه اصلا کار کشاورزی و گلخانه داری آلوئهورا را در دانشگاه بصورت تخصصی آموزش ندیدم و رشته اصلیام الکتروتکنیک بوده است. این کار هیچ ربطی به رشته تحصیلی من ندارد؛ اما از آنجا که دایره تحقیقاتم بالاست و خداروشکر پیگیریام بالاست، اطلاعات پایه را میگیرم و معمولا هم بسنده نمیکنم به چند نظر و تا آنجایی که بشود اطلاعات جمع میکنم و اگر هم نباشد بصورت مجازی و از مقالهها و جاهای مختلف در خصوص کاری که مدنظر دارم، تحقیقات میکنم.
بنظرتان از دلایل موفقیتتان چیست؟
یکی از دلایل موفقیتم این است که در موردی که مدنظر دارم بصورت تخصصی کار میکنم. و با توجه به تحقیقاتی که انجام میدهم در کار خودم شناخته شدهام و خوشبختانه چون متقاضی کشت و متقاضی کار با شرکت ما تماس میگیرند و جهت مشاوره، خرید و راهاندازی گلخانه و در زمینه تولید است. از اطلاعات پایهای و اصولی که دارم و به صورت تخصصی کار کردهام و میتوانم بگویم تا جایی که توانستیم هم برای خودمان و هم دیگران کاری را انجام بدهیم، دریغ نکردیم.
نحوه شروع به کارتان چگونه بوده است؟
ابتدای کار خیلی کوچک بود و در سطح خیلی کم. بعد از اینکه بازاریابی انجام شد، توسعه بازار یافتیم و در حال حاضر مسئله خاصی نیست و کار را در فاز کشت گلخانهای با وسعت سه هزار متری شروع کردیم.
برای تجهیز و رونق کسب و کارتان چه کارهایی انجام دادید؟
کارهایی که انجام دادهام و گلخانههایی که راهاندازی کردم از یک تسهیلات کوچک از 15 میلیون تومان و یک 50 میلیون تومانی از بسیج سازندگی گرفتم و هیچ تسهیلاتی از هیچ جای دیگر نگرفتم. و باقی سرمایه مورد نیاز را از خودم تآمین کردم. مدنظرم است که بار دیگر از نهادهای مسئول حمایتهایی داشته باشم در غیراینصورت با این رویه کسب و کار را جلو میبریم.
افرادی که آنجا مشغول به کار هستند از چه قشری، چند نفر هستند؟
هم نیروی خانم دارم و هم نیروی آقا. چند نفری که در گلخانهها کار میکنند از قشر ضعیف و سرپرست خانوار هستند.
به صورت مستقیم چند نفر و به صورت غیرمستقیم چند نفر را مشغول به کار کردید؟
به صورت مستقیم حدود ده نفر و به صورت غیرمستقیم هم حداقل 5 نفر اشتغالزایی داشتهایم.
وضعیت کارتان به چه صورت هست؟
وضعیت رونق کار خوب است خداروشکر.
محصولاتی که در کارگاهتان تولید میکنید فقط در شهر خودتان هست یا شهر و کشورهای دیگر هم میفرستید؟
غیر از شهرستان به استانهای دیگر هم پخش داریم. البته به دو الی سه کشور همجوار نیز صادرات داریم. کشورهایی مثل عراق و ترکیه که به صورت خام فروشی است.
سالانه چند تن محصول تولید میکنید و چه ایدهای برای آینده کسب و کارتان مدنظر دارید؟
سالانه بین 170 الی 200 تن تولید داریم.
ایده اصلی من، بحث تولید و فرآوری این گیاه و ارسال و صادرات و برگشت ارز از طریق فراوری این گیاه است. به صورت خام فروشی نه برای من و نه برای کشور من بحث برگشت ارز ندارد ولی به صورت فراوری میشود یک هزینهای انجام میشود؛ اما بازگشت درآمد خوبی میتوانیم به کشور داشته باشیم.
اگر نکته یا سخن پایانی دارید.
دغدغهام حمایت است. امیدوارم این حمایتها صورت بگیرد که در این استان و شهرستان این کار انجام بشود و تولید داخلی تقویت بشود.