ایجاد اشتغال 42 نفره برای مادران خانه دار

قدمی هر چند کوچک ولی مـحکـم در راه اشـتغـال

بانوی فعال حوزه اقتصاد مقاومتی گفت: با راه اندازی کارگاه قالی بافی و خیاطی علاوه بر آموزش به بانوان علاقه مند، توانستیم زمینه اشتغال پاره وقت را برای بیش از ۴۲ نفر از بانوان ساوه ای را فراهم کنیم.

ایجاد اشتغال همواره یکی از نیازهای جوامع بوده و خواهد بود. دولت یکی از اصلی ترین متولیان ایجاد اشتغال(هر چند به صورت غیر مستقیم) در هر کشوری است. شرکت های خصوصی و بنگاه های کوچک و متوسط نیز از دیگر مراکز تولید اشتغال در کشور محسوب می شوند. در این میان افرادی هم پیدا می شوند که به جای چشم امید داشتن به نهاد های دیگر، خود وارد میدان شده و علاوه بر کسب روزی حلال برای خانواده شان، زمینه اشتغال چندین نفر دیگر را هم فراهم می کنند.
سکینه خاتون سنمبر یکی از این افراد است که در وضع بد اشتغال کشور، با کارآفرینی برای ۳۰ نفر به صورت پاره وقت قدمی هر چند کوچک ولی محکم در این راه برداشته است.
وی که در شهرستان ساوه زندگی می کند در گفتگویی از چگونگی کارش سخن گفته است.

 نحوه شروع به کار خود را بفرمایید. در چه زمینه ای فعالیت می کنید و از چه زمانی به فکر شروع این کار افتادید؟

از پاییز سال ۱۳۹۴ به فکر راه اندازی کارگاه خیاطی افتادم. ساوه امامزاده ای دارد به نام امامزاده اسحاق(ع) که در آن زمان چند سوله خالی داشت و از آن به عنوان انبار استفاده می شد. با صحبتی که با هیئت امنا انجام دادم پیشنهاد خود را برای راه اندازی کارگاه خیاطی جهت تولید و دوخت لوازم عفاف و حجاب مطرح و موافقت آنان را جلب کردم. پس از آن با کمک خیرین چرخ های خیاطی را به کارگاه آوردیم و شروع به کار کردیم.
پس از راه اندازی کارگاه خیاطی، قالی بافی را هم به مجموعه خود اضافه کردیم و با سرمایه ای حدود یک میلیون تومان وسایل مورد نیاز را تهیه و چهار قالی ذرع و نیم تولید کردیم.
پس از آن و در سال ۱۳۹۵ به فکر تولید محصولات غذایی از جمله شیره، آبغوره، آبلیمو و ... در آشپرخانه امامزاده افتادیم و با سرمایه ۱۲ میلیون تومان کار خود را آغاز کردیم. با این مبلغ یک فریزر و یک یخچال بزرگ تهیه کردیم تا برای نگهداری مواد غذایی به مشکل نخوریم.
تلاش برای ایجاد اشتغال برکاتی همراه خودش دارد

 آیا برای تجهیز کارگاه ها و رونق تولید از جایی هم وامی دریافت کرده اید؟

- به هیچ عنوان؛ به این موضوع اعتقاد داریم که حرکت در این راه و تلاش برای ایجاد اشتغال (هر چند به صورت پاره وقت) برکاتی را به همراه خودش دارد. البته خیرین گه‌گاهی کمک هایی به کارگاه داشته اند ولی خدا را شکر تا به حال هیچ وامی دریافت نکرده ایم.

آیا در کارگاه برای کسانی که خواهان یادگیری خیاطی و قالی بافی باشند، آموزشی هم داده می شود؟

 برای آموزش قالی بافی، چند ماه یکی از بانوان هنرمند شهر به نفراتی که مشتاق یادگیری این هنر بودند، کلاس های آموزشی برگزار کرد که چند نفر با فراگیری آن، توانستند قالی هایی ببافند. خیاطی هم همینطور بوده و اساتیدی با برگزاری کلاس های برش و دوخت مشتاقان به این هنر را آموزش دادند.

 افرادی که در کارگاه مشغول به کار می شوند بیشتر چه افرادی هستند؟ آیا در کنار یادگیری قالی بافی و خیاطی درآمدی هم از این راه دارند؟

در سال های اخیر زنان خانه‌دار و دختران استقبال خوبی از کارگاه داشته اند. ویژگی خوبی هم که این کارگاه برای آنان دارد این است که افراد پس از یادگیری کار در کارگاه، در همینجا مشغول به فعالیت می شوند و درآمدی هم برای خودشان دارند. گرچه این درآمد مبلغ قابل توجهی برای هر نفر نیست ولی همینکه هنری را یاد می گیرند و وقتشان تلف نمی شود، برایشان ارزش زیادی دارد. البته ویژگی دیگر این کار پاره وقت بودن آن و قابلیت دورکاری آن است و اگر درآمد پایین آن را با این ویژگی در نظر بگیریم، برای بسیاری از افراد کاری مورد قبول است.
کارآفرینی برای بیش از ۴۲ نفر
در مجموع تعداد نفراتی را که در این ۳ کارگاه مشغول به کار کرده اید، به چند نفر رسیده است؟

تعداد نفرات مشغول به کار در آشپزخانه به ۳۰ نفر هم رسیده اند، در کارگاه قالی بافی هم بیش از ۱۲ نفر مشغول به کار شده اند که در یک سال گذشته بیش از ۱۲ قالی در ابعاد مختلف بافته اند. در کارگاه خیاطی هم تعداد نفرات بسیار زیاد است و بعضی افراد در منزل خود دورکاری می کنند.

 در حال حاضر وضعیت کار در این کارگاه ها به چه صورت است؟

در حال حاضر بیش از ۶ تخته قالی ۹ متری و ۶ متری، چند تابلو فرش و قالی های ذرع و نیم در حال تولید داریم. به لطف خدا آشپرخانه هم رونق گرفته و کارگاه عفاف و حجاب هم با تلاش جوانان و فراگیری دوخت و برش انواع مانتو و چادر از اساتید فن، در وضعیت خوبی قرار دارد. همچنین تعداد چرخ های خیاطی به بیش از ۱۰ عدد رسیده و خیاطان زیادی در کارگاه مشغول به کارند.

محصولات تولیدی کارگاه، تنها در شهر خودتان به فروش می رسد یا خریدارانی از سایر نقاط کشور هم دارید؟

-با توجه به گستردگی فعالیت ها و اینکه شخصا تمام فعالیت های کارگاه را بر عهده دارم، به واقع وقت نمی کنم تا برای فروش محصولات بازاریابی کنم. در حال حاضر صرفا در همان امامزاده اسحاق شهر ساوه محصولاتمان را به فروش می رسانیم. البته به فکر فروش و ارسال محصولات به سایر نقاط کشور هم هستیم که امیدواریم در آینده ای نزدیک این مهم نیز میسر شود.